[O2] Opadający schowek pasażera w OIITour

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • piotrcz
    Classic
    • 2013
    • 3

Też mi się wydaje że nawet bez radia jest za duży pobór. Mierzyłem tylko z otwartą maską - z załączonym alarmem.

Dziś sprawdzałem na poszczególnych bezpiecznikach - najwięcej "ciągnie" radio, alarm też sporo i są jeszcze dwa bezpieczniki, których nie ustaliłem za co odpowiadają.

Pozytywem jest tylko to, że podczas rozkręcania radia i dociśnięciu wtyków zaczął działać separator i teraz jest znacznie lepszy odbiór radyjka.

Jak natomiast "obejść" CAN aby dać zasilanie po stacyjce do radia? Czy takie druciarstwo nie ingeruje w gwarancję i czy nie wywala błędów kompa?

To co najwięcej prądu ciągnie (po moich pomiarach):
    - oczywiście bezpiecznik F8 - radioodtwarzacz (bez. w komorze silnika) - najwięcej
    - F12 - wg instrukcji - sterownik magistrali CAN (gateway) - (bez. w komorze silnika)
    - nr 39 - bez. przy kierowcy- wg instrukcji wolny - u mnie brak prądu na zegary itp.
    - F29 - wg instrukcji - zasilanie elektryczne z zacisku 30 (zasilanie prądem stałym z akumulatora) - (bez. w komorze silnika)
  • octopus
    Drive
    • 2011
    • 40

Schowek pasażera(pod airbagiem) w turku występuje w wersji oszczędnościowej, czyli nie ma sprężyn/siłowników podtrzymujących go przy otwieraniu i swobodnie opada.
    Do zmiany stanu rzeczy potrzebne jest:
    - pierścień hamujący oparcie 1Z1 880 324 - cena ok. 56 zł. Czas oczekiwania do 2 tygodni, ale ja miałem na drugi dzień do odbioru w ASO
    - 10 min na zamontowanie

Ważne - wbrew niektórym opisom z netu nie odkręcamy ani jednej śruby (czego nauczyłem się po odkręceniu wszystkich)

Krok 1
    - ściągamy bok schowka (zielony prostokąt) podważając go lekko od dołu. Bok ciężej wyciągnąć z prawego górnego rogu. Ja uszkodziłem zaczep przy wyciąganiu.
    - NIE odkręcamy śruby (czerwony kwadrat)

Krok 2
    - uważnie wpatrujemy się do środka lokalizując miejsce montażu pierścienia

Krok 3
    - wkładamy i przekręcamy pierścień tak żeby spiąć go śrubką (zielony kwadrat) z zaczepem schowka. Ważne żeby śrubka miała średnicę bliską średnicy otworów w plastikowych elementach to nie będzie luzu między obydwoma łączonymi elementami. Nakrętkę zakleiłem superglutem.

Krok 4
    - zakładamy bok schowka. Ja musiałem całkiem wyłamać wcześniej ułamany zaczep, żeby całość wróciła na miejsce

Krok 5
    - cieszymy się jak dzieci czymś co w aucie za 50 tys. powinno być na wyposażeniu
    Załączone pliki

Komentarz

• kowal 2002
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 5161

Prawdopodobnie ( bo trzeba by sprawdzić, czy obudowy schowka są na 100% takie same ) wystarczy dokupić coś co nazywa się "pierścień hamujący oparcie" 1Z1 880 324 ( cena ok. 60 pln ).
      Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
      Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• octopus
        Drive
        • 2011
        • 40

kowal2002 - dzięki za pomoc

Komentarz

• DJ MŁODY
          RS
          • 2007
          • 5908
          • Octavia II (1Z3)

to pozostaje jeszcze
          - dodanie wyściółki
          - montaż lampki oświetleniowej
          i bedzie komplet

co do schowka to bardzo płytki jest w fabi miałem głębszy
          co do oświetlenia chyba wystarczy sama lampka z żarówka i oczywiście podłaczenie - nie wiem jak jest org ale można podłaczyć do inst lampki w suficie instalacja powinna być pod schowkiem i w prawym słupku - ale nie jestem pewny trzeba by zdemontować schowek
          pozdrawiam Adam
          Octavia 2 - Tour II - Kosiarka

Spontany Katowickie

Komentarz

• mrqtm
            Rider
            • 2011
            • 253

przecież jest w schowku wyściółka
            Była Octavia Tour +
            jest O2 Tour , Bosso Burdello

Komentarz

• stefciop80
              Classic
              • 2012
              • 39
              • Octavia II combi (1Z5)
              • BLR 2.0 FSI 150 KM

Samo otwierający sie schowek pasażera.

Witam
              Przepraszam, że podpinam się do tematu, ale nie chciałem zaśmiecać forum.

Czy jest jakiś manual na naprawę samo otwierającego się schowka?
              Od jakieś czasu na wybojach, czyli często sam się otwiera. :?

Komentarz

• maxpaynemm
                RS
                • 2008
                • 1764
                • Octavia II combi (1Z5)
                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Kuźwa to ja mam przedliftowego ambienciaka i nie mam czegoś takiego :evil: schowek opada u mnie bezwładnie :evil:

Ech no cóż kolejny mod do zrobienia :szeroki_usmiech
                Ubezpieczenia Komunikacyjne OC, AC, NNW - ZAPRASZAM

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• bishop
                  L&K
                  • 2012
                  • 1430

Zamieszczone przez octopus
                  Krok 3
                  - wkładamy i przekręcamy pierścień tak żeby spiąć go śrubką (zielony kwadrat) z zaczepem schowka. Ważne żeby śrubka miała średnicę bliską średnicy otworów w plastikowych elementach to nie będzie luzu między obydwoma łączonymi elementami. Nakrętkę zakleiłem superglutem.
                  Srubka 4ka długość ok 20mm + nakrętka samokontrujaca /z plastikiem w srodku/.

Komentarz

• sew1981
                    RS
                    S_OCP MemberModeratorr
                    • 2009
                    • 10917
                    • Fiat

dobrze że w Tourach montowali fotele, a nie same stelaże...żartuje :wink: :P
                    ale to przegięcie brak lampki w schowku itp...

Komentarz

• wolfmk
                      Drive
                      • 2011
                      • 67

Z racji, iż mod jest liście modów , uzupełniam temat filmikiem ukazującym w jaki sposób schowek będzie się zamykał po wykonaniu moda.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=YqDLk32g32M[/youtube]

Komentarz

• p.wytrebowicz
                        Classic
                        • 2013
                        • 4

dzięki za instrukcję zabiorę się za to u siebie w przyszłym tygodniu,

Octopus czy temat oświetlania schowka też udało ci się ogarnąć?
                        Paweł

Komentarz

• Wojtenio
                          L&K
                          • 2012
                          • 1094
                          • Octavia III (5E3)
                          • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Co prawda też dotyczy schowka ale nigdzie nie mogłem znaleźć więc się podepnę pod temat .
                          Jak się dobrać a konkretnie rozłożyć na części pierwsze te drzwiczki od schowka co opadają ? .Oczywiście chodzi o opcję bez inwazyjną tak by można było to potem wszystko poskładać bez szkód .
                          Chciałem dorzucić uchwyty na pisak i na notes .
                          W ambiente i wyżej to jest standard a w O2 Tour i O2FL clasic i mint niestety nie ma tych przydatnych dodatków .

Tylko czy to w ogóle można rozebrać ? , śrub nie widać może jakieś zatrzaski ?. Ktoś już to przerabiał ?.
                          Każda cenna uwaga dotycząca demontażu mile widziana .

Komentarz

• octopus
                            Drive
                            • 2011
                            • 40

p.wytrebowicz, tematu oświetlenia nie ruszałem. To akurat nie jest mi potrzebne.

Komentarz

Pracuję...